Word lid en maak het verschil
Word lid
Nieuw medicijn tirzepatide maakt misschien einde aan de tekorten aan GLP-1 medicatie

9 oktober 2024

Nieuw medicijn tirzepatide maakt misschien einde aan de tekorten aan GLP-1 medicatie

Gisteren verschenen er een groot aantal berichten in het nieuws* over het nieuwe diabetesmedicijn tirzepatide (merknaam Mounjaro). Dit medicijn valt onder de groep van GLP-1 receptoragonisten. Het bekendste product in deze groep is het medicijn semaglutide (merknaam Ozempic). Na anderhalf jaar is het goed mogelijk dat dit nieuwe medicijn een einde maakt aan de tekorten aan GLP-1 receptoragonisten. Veel mensen krijgen op dit moment de medicijnen niet geleverd of kunnen niet starten met hun behandeling met dit medicijn.

Voor wie is tirzepatide geschikt?

Tirzepatide wordt voorgeschreven voor volwassenen met diabetes type 2 waarbij de bloedglucosewaarden niet goed ingeregeld zijn. Het wordt gezien als aanvulling op dieet en lichaamsbeweging en als metformine niet goed werkt of om een andere reden niet kan worden gebruikt.

Tirzepatide wordt alleen voorgeschreven door artsen en vergoed door zorgverzekeraars bij bepaalde criteria. Dit kan bijvoorbeeld ook zijn bij een overgewicht vanaf een bepaald BMI. Over deze criteria en mogelijke vergoeding van het medicijn zullen we binnenkort meer informatie geven.

Of het geschikt voor iemand is, is voor een groot deel persoonsafhankelijk. Vaak wordt eerst gekeken of de resultaten ook op een andere manier zijn te bereiken. Is dit niet gelukt, dan wordt vaak gekeken naar GLP-1 receptoragonisten. Of het geschikt is moet dus besproken worden met de zorgverlener of behandelaar.

Wat is tirzepatide?

Tirzepatide behoort tot de groep GLP-1 receptorantagonisten. Tirzepatide doet het effect na van het darmhormoon GLP-1. En het effect van het darmhormoon GIP. GLP-1 en GIP zijn twee van de belangrijkste darmhormonen die horen bij de glucoseregeling en de vetstofwisseling. Deze hormonen worden door cellen in de dunne darm uitgescheiden na inname van voedsel.

  • GIP is een hormoon dat helpt de bloedsuikerspiegel te regelen door de aanmaak van insuline te stimuleren. GIP-hormonen zorgen er ook voor dat iemand sneller het gevoel heeft dat hij of zij vol zit. Meestal ga je dan minder eten. En GIP verhoogt de vetstofwisseling.
  • GLP-1 helpt ook om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Ook dit helpt bij het sneller vol zitten en minder trek hebben in eten.

Hoe wordt tirzepatide gebruikt?

Tirzepatide is een medicijn dat de gebruiker injecteert in bovenbeen, bovenarm of buik. Meestal 1x per week. Elke keer moet er een andere injectieplaats gekozen worden.

Hoe komt iemand in aanmerking voor tirzepatide?

Tirzepatide is net als andere GLP-1’s alleen op recept van een arts te krijgen. Overstappen of beginnen met dit medicijn kan dus alleen in overleg met de zorgverlener. Het medicijn wordt half november verwacht. Binnenkort wordt meer bekend over wie er vallen onder de voorwaarden voor vergoeding. Hier over zullen we dan meer informatie geven.

Bijwerkingen tirzepatide

Het medicijn tirzepatide (Mounjaro) kan voor bijwerkingen zorgen, denk daarbij aan een misselijk gevoel, overgeven, diarree, onrustige darmen, buikpijn en hoofdpijn. Deze bijwerkingen zijn er ook bij de andere medicijnen uit deze groep. Vaak verdwijnen ze een paar weken na de start van het gebruik en zijn vaak mild of matig.

Veel last van bijwerkingen?

Het is belangrijk om over bijwerkingen te praten met de behandelaar. Sommige bijwerkingen kunnen ernstig zijn. Of ze kunnen problemen geven in het dagelijkse leven. De zorgverlener kan dan over de voor-en nadelen nadenken. En eventueel de dosis veranderen of een ander medicijn voorschrijven.

Meld bijwerkingen bij Lareb

Bijwerkingen worden verzameld bij bijwerkingeninstituut Lareb. Door bijwerkingen daar te melden wordt er meer bekend over het aantal bijwerkingen en hoe vaak ze voorkomen.

Stoppen met tirzepatide?

Vaak zorgt stoppen met een GLP-1 receptoragonist ervoor dat iemand weer teruggaat naar de situatie voor het gebruik. Hoe stoppen bij tirzepatide werkt, is nog niet volledig bekend. Stop nooit zonder overleg met de zorgverlener of behandelaar.

Tekorten opgelost met dit medicijn?

De verwachting is dat tirzepatide vanaf half november in voldoende hoeveelheden verkrijgbaar is in Nederland. Het kan dus zijn dat het voor mensen die andere middelen moeilijk geleverd krijgen of er niet mee konden starten, tirzepatide een alternatief is. Het is belangrijk om dit te bespreken met de zorgverlener of behandelaar.

Wat vindt Diabetesvereniging Nederland?

We zijn altijd blij als mensen met diabetes meer keuze hebben. Ook is het goed dat er met de toevoeging van dit nieuwe medicijn waarschijnlijk een oplossing is voor het tekort aan dit soort medicatie. Belangrijk is dat mensen het juiste medicijn voorgeschreven krijgen en hulp krijgen bij een eventuele overstap.

Meer lezen over GLP-1 receptoragonisten:

Wat is een GLP-1 receptoragonist?

Semaglutide (Ozempic)-gebruik in documentaire PowNed of View

Brief aan Ministerie over medicijntekort: actie vereist

Meldpunt Medicijntekorten

*Een deel van de berichten (vaak alleen te lezen met een abonnement):
Telegraaf
Parool
Algemeen Dagblad
Plus Magazine
Hart van Nederland

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid