Word lid en maak het verschil
Word lid
Diabetesvereniging Nederland introduceert nieuwe hypo en hyper-kaart

25 september 2024

Diabetesvereniging Nederland introduceert nieuwe hypo en hyper-kaart

Een hypo en hyper-kaart helpt bij het herkennen van een hypo of een hyper. Op de kaart staan tekeningen en teksten die daarbij helpen. Op de kaart staat ook wat je eraan kunt doen. De nieuwe hypo en hyper-kaart is gratis te downloaden op de site van Diabetesvereniging Nederland. Zorgverleners kunnen gratis een stapeltje hypo en hyper-kaarten bestellen.

Bij nood de juiste hulp

De hypo en hyper-kaart wordt door mensen met diabetes bij zich gedragen zodat ze bij nood op de juiste manier geholpen worden. De kaart helpt met informatie als iemand zelf die informatie niet kan geven. Bijvoorbeeld bij een ernstige hypo. Op de kaart staan contactgegevens van bijvoorbeeld de huisarts.

Is het een hypo of een hyper?

Op de kaart staat dat de persoon diabetes heeft. Daarnaast staan de symptomen van een hypo en hyper op de kaart. Bijvoorbeeld trillen en beven bij een hypo. Met die symptomen weet iemand die hulp biedt of het gaat om een hypo of een hyper. De kaart geeft ook informatie over symptomen die al vóór de hypo of hyper herkend kunnen worden, om te voorkomen dat het zover komt.

Wanneer 112 bellen?

Op de kaart staat wat iemand kan doen om te helpen bij een hypo of een hyper. Zoals het geven van druivensuiker bij een hypo. Of iemand helpen met bewegen bij een hyper. Ook staat op de kaart wanneer 112 gebeld moet worden.

Voor wie is de hypo en hyper-kaart?

De kaart is niet alleen voor mensen met diabetes handig om bij zich te dragen. Ook voor ouders, partners, mantelzorgers of bijvoorbeeld collega’s van iemand met diabetes is de kaart een handig hulpmiddel. De hypo en hyper-kaart gratis downloaden kan op de website van Diabetesvereniging Nederland. Zorgverleners kunnen een stapeltje hypo en hyper-kaart gratis bestellen bij Diabetesvereniging Nederland.

Lees meer over de hypo en hyper-kaart > Hypo en hyper-kaart op diabetes.nl

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid