Word lid en maak het verschil
Word lid
Eigen risico

Eigen risico

Er zijn in Nederland twee soorten eigen risico bij zorgverzekeringen. Het verplichte eigen risico en het vrijwillig eigen risico. Iedereen in Nederland is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Voor de zorg uit die basisverzekering geldt een verplicht eigen risico.

    Er zijn in Nederland twee soorten eigen risico bij zorgverzekeringen. Het verplichte eigen risico en het vrijwillig eigen risico.

    Wat is het verplicht eigen risico?

    Iedereen in Nederland is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Voor de zorg uit die basisverzekering geldt een verplicht eigen risico. Dat is het bedrag dat je eerst zelf betaalt voordat de rest van je zorgkosten door de zorgverzekeraar wordt betaald. Het verplicht eigen risico is de laatste jaren steeds €385 geweest. Dit verplicht eigen risico geldt voor iedere verzekerde vanaf 18 jaar. Er zijn ook een aantal kosten waarvoor je nooit eerst zelf betaalt, zoals de huisarts.

    Wanneer geldt het verplicht eigen risico niet?

    • De huisarts (medicijnen, huisartsenpost en bloedonderzoek komt wel voor eigen risico);
    • Verloskundige zorg en kraamzorg (er is wel een eigen bijdrage voor kraamzorg en de ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie gaat wel van je eigen risico);
    • Hulpmiddelen in bruikleen;
    • Zorg voor jongeren onder de 18 jaar;
    • Zorg die vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) of Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt vergoed;
    • Zorg uit de aanvullende verzekering zoals alternatieve geneeswijzen of tandzorg;
    • Sommige nationale bevolkingsonderzoeken en inentingen vallen niet onder het eigen risico.

    Steun Diabetesvereniging Nederland

    Diabetesvereniging Nederland werkt elke dag aan betere voorwaarden, vergoedingen en optimale zorg voor mensen met diabetes.

    Man kijkt lachend in camera

    Wat is het vrijwillig eigen risico?

    Je kunt ook voor een vrijwillig eigen risico kiezen. Je spreekt dan met de zorgverzekeraar af dat je de eerste kosten zelf betaalt. In ruil daarvoor zijn de maandelijkse kosten van je zorgverzekering lager. Als je veel zorg verbruikt is het verstandig om te kiezen voor een laag eigen risico. Maar maak je weinig gebruik van zorg en heb je wat geld achter de hand? Dan kun je kiezen voor een hoog eigen risico. Alleen als je meer zorg gebruikt dan ingeschat, heb je kans dat het bedrag aan eigen risico oploopt tot het maximum waar je voor hebt gekozen. Je neemt bij een hoger eigen risico, dus ook letterlijk iets meer risico.

    Maximum bedrag vrijwillig eigen risico

    De overheid heeft een maximaal bedrag gezet aan het vrijwillig eigen risico. Dit voorkomt dat mensen enorm in de problemen komen als ze ineens hoge zorgkosten hebben door een ziekte of ongeluk.

    Meer over het eigen risico lees je op Wanneer betaal ik eigen risico van de Rijksoverheid.

    Hoe is de diabeteszorg in Nederland geregeld?

    Op diabetes.nl lees je meer over hoe de diabeteszorg in Nederland is georganiseerd, wat de ontwikkelingen zijn en wat we in de toekomst nog kunnen verwachten.

    Deel artikel
    Meisje op slaapkamer
    Word nú lid

    Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

    Word nú lid