Word lid en maak het verschil
Word lid
Peter Borsboom: ‘Dit maakt mij blij, elke dag weer’

Peter Borsboom: ‘Dit maakt mij blij, elke dag weer’

Peter Borsboom is 71, schildert en heeft sinds zijn negentiende diabetes type 1. Omdat ik diabetes heb, kende ik altijd de grenzen van mijn lijf. En mede daardoor ben ik nu 71, loop ik nog, denk ik nog, schilder ik nog, voel ik nog elke dag het feest.”

Peter Borsboom is 71, schildert en heeft sinds zijn negentiende diabetes type 1. Over zijn leeftijd zegt hij: “Een van de grote voordelen van diabetes hebben, is dat je je lijf leert kennen. Je weet wat je wel kunt doen, wat je niet kunt doen en hoe vaak je het wel of niet kunt doen. Ik heb m’n hele leven alles gedaan wat ik wilde. Ik heb gerookt. Ik heb gezopen. Dat zuipen doe ik trouwens nog weleens. Maar omdat ik diabetes heb, kende ik altijd de grenzen van mijn lijf. En mede daardoor ben ik nu 71, loop ik nog, denk ik nog, schilder ik nog, voel ik nog elke dag het feest.”

Festival: de kunst van het leven met diabetes

Op zaterdag 9 november organiseert Diabetesvereniging Nederland een festival voor jong & oud: de kunst van het leven met diabetes. Een middag en avond vol inspiratie én ontmoeting. Dat wil je niet missen!

Kijken naar wat mooi is

“Waar ik met mijn schilderijen de laatste tijd vooral mee bezig ben, is kijken naar wat mooi is, en dan kijken of ik dat mooie kan vergroten en neer kan zetten in kleur en vorm op een doek. Ik merk dat heel veel mensen – al moet je het natuurlijk vooral voor jezelf doen – herkennen dat je op een positieve manier bezig bent om dat canvas te vullen.

Schilderen is sowieso een positieve kracht in mijn leven. Ik leer elke dag, elk schilderij weer. Met elke verf- of spray-streep word ik een stukje wijzer.

Ik heb de Rietveld Academie gedaan, maar ik had al vrij snel door dat je met kunstschilderen je brood niet echt op een leuke manier kon verdienen. Het reclamevak daarentegen fascineerde me enorm. Omdat je moet vormgeven én communiceren. Daar ben ik toen in door gaan studeren en dat is een leven lang mijn feestje geweest, met een eigen bedrijf met vijftien man personeel. Mijn compagnon was van de plaatjes en ik was van de praatjes. Samen kwamen we tot het concept, vervolgens schreef ik de teksten en zorgde hij voor de vormgeving.”

Blijven leren en ontdekken

“Nadat we met het reclamebureau gestopt waren, ben ik me weer op het schilderen gaan toeleggen. Als je m’n werk wil zien, kun je eens op www.paintedportrait.nl kijken. Diabetes is geen onderwerp in mijn kunst. Ik schilder geen sensoren of pompjes op mensen of zo. Het is wel dat je soms op een ogenblik fysiek zegt: “Ho, nu even niet. Ik voel dat m’n waarde daalt, ik voel dat ik er te dik in zit. Ik neem even afstand, haal een kop koffie met een koekie erbij, en dan beginnen we daarna weer eens opnieuw.”

En op die manier heeft diabetes wel degelijk invloed op het schilderen, want als je tien minuten bij je schilderij vandaan bent, heb je toch even afstand genomen, even diep ingeademd en wroet je fris weer verder.

Mijn enige plan voor de toekomst is: blijven leren en blijven ontdekken. Andere plannen zijn er niet. Ga ik achter een doek zitten en doe ik wat ik gisteren ook al deed en kon? Of probeer ik iets anders, iets nieuws? Nou, dat laatste dus. En dat maakt mij blij, elke dag weer.”

Peter Borsboom staat met zijn kunst in Diabc 5, 2024. Ook is zijn werk te zien tijdens ons festival De Kunst van het leven met diabetes op zaterdag 9 november. En: je kunt samen met hem werken aan een kunstwerk!

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid