Word lid en maak het verschil
Word lid
Nieuwe cijfers van Nivel over diabetes

10 september 2024

Nieuwe cijfers van Nivel over diabetes

In Nederland hebben bijna 1,1 miljoen mensen diabetes type 2 en ruim 100.000 mensen hebben type 1. Het Nivel (het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg) heeft de diabetescijfers onderzocht in opdracht van het Diabetes Fonds. Daarvoor zijn gegevens over het jaar 2022 gebruikt.  

Wat zijn de belangrijkste resultaten? 

  • Het aantal mensen dat in 2022 diabetes kreeg én het aantal mensen dat in 2022 diabetes had, is ongeveer gelijk aan het aantal in 2019. 
  • In Nederland hebben bijna 1,1 miljoen mensen diabetes type 2 en ruim 100.000 mensen hebben type 1. 
  • Diabetes type 2 is geen ouderdomsziekte meer.
  • Veel mensen met diabetes krijgen vaak al binnen 10 jaar na de diagnose complicaties van diabetes.  
  • De meest voorkomende bijkomende aandoeningen zijn hart- en vaatziekten, maar ook oogaandoeningen en stofwisselingsziekten komen vaak voor.
  • De gemiddelde leeftijd bij diagnose diabetes type 2 is 60 jaar. Bij diabetes type 1 is dat 32 jaar. 

Meer uitleg over deze cijfers vind je verderop in dit artikel.

Waarom zijn deze cijfers belangrijk?

Met nieuwe en betrouwbare cijfers kijkt het Diabetes Fonds hoe het gaat met diabetes in Nederland. Hoeveel mensen hebben diabetes? Welke gezondheidsproblemen komen vaak voor? En hoe snel na de diagnose kunnen mensen gezondheidsproblemen krijgen? De cijfers helpen bij keuzes die in de gezondheidszorg gemaakt moeten worden. Het Diabetes Fonds, en ook Diabetesvereniging Nederland, gebruiken de cijfers om diabetes steeds die belangrijke aandacht te blijven geven. Bij alle mensen en organisaties in Nederland, mensen in de politiek en bij de overheid en onderzoekers.    

Verdere resultaten uit het onderzoek

Wat was de gemiddelde leeftijd bij de diagnose diabetes?
De gemiddelde leeftijd voor de diagnose diabetes type 1 is 32 jaar. Bij diabetes type 2 ligt het gemiddelde op 60 jaar. Diabetes type 2 is niet meer alleen een ouderdomsziekte. Diabetes type 2 komt voor bij ongeveer 1.400 tieners, 4.900 twintigers en 18.300 dertigers.

Hoe zijn de gezondheidsproblemen door diabetes?
Iedereen met diabetes loopt extra risico op complicaties. Zoals schade aan hart en vaten, ogen en nieren. In het Nivel-onderzoek zijn de cijfers uitgezocht voor type 1 en voor type 2. Zo heeft 33% van de mensen met diabetes type 1 aandoeningen aan de ogen en 46% van de mensen met type 2 hart- en vaatziekten. De rest van de cijfers vind je hieronder.

Diabetes type 1

  • Hart- en vaatziekten 33%
  • Oogaandoeningen 33%
  • Stofwisselingsziektes 25%

Diabetes type 2

  • Hart- en vaatziekten 46%
  • Stofwisselingsziektes 41%
  • Oogaandoeningen 26%

Wat is de schatting voor 2040?
In 2040 zijn er naar schatting bijna 1,5 miljoen mensen met diabetes. Dit gaat om alle mensen met diabetes, welke vorm van diabetes ze ook hebben.

Diena Halbertsma, algemeen directeur van het Diabetes Fonds, benadrukt het belang van actuele en betrouwbare cijfers over diabetes. ‘We willen graag weten hoe het is gesteld met diabetes in Nederland. De cijfers onderstrepen duidelijk de urgentie en ernst van de ziekte. En geven ons aanleiding om, samen met anderen, op volle kracht te werken aan onze maatschappelijk relevante missie: iedereen vrij van diabetes. Zeker als we het aantal mensen met prediabetes (een voorstadium van diabetes type 2) in ogenschouw nemen. Dat aantal ligt inmiddels ook al op ongeveer 1,4 miljoen mensen.

Lees voor meer informatie het nieuwsartikel op de site van het Diabetes Fonds.

Deel artikel
Meisje op slaapkamer
Word nú lid

Voluit leven met diabetes. Dat is waar Diabetesvereniging Nederland voor staat. Samen zetten we ons in voor goede zorg en een beter leven voor alle mensen met diabetes.

Word nú lid